Oficina Rurbana (BCN)

Més enllà i més aprop del que surt per la tele, existeix una activa xarxa de masies, centres socials rurbans, bancs de llavors, pagesos arrelats a la terra, horts urbans, cooperatives de consum, consumidors crítics, petites ong’s i grups d’estudiants units per la necessitat (urgent) d’establir noves relacions humanes i econòmiques. L’OFICINA RURBANA pretén posar en relació aquests contactes, aquestes informacions i aquestes eines. I posar-t’hi en relació.

L’adjectiu de l’Oficina es “rurbana” perquè el seu emplaçament físic, Can Masdeu, s’ubica entre l’ambit rural i l’urbà, entre Barcelona i Collserola. Però sobretot perquè creiem que la paraula “rurbà” es una bona metàfora de la nova relació entre camp i ciutat que podria revifar el primer i redimir la segona.

¿Busques l’adreça d’una casa buida per Girona que pinta molt bé per okuparla? ¿Un grupet de gent per montar una granja de permacultura? ¿Un llibre sobre energia alternativa on s’explica com fer una cuina solar? ¿Una revista de consum responsable? ¿Una llavor de tomaquet autòcton de Reus per començar un hort al teu balcó? ¿Un video de la resistència a La Punta per projectar al teu centre social? ¿El contacte d’una comunitat rural que vols anar a visitar per trobar inspiració? ¿La web d’un grup que lluiti contra els transgènics a la teva zona?

Respondre aquestes preguntes és la funció de l’OFICINA RURBANA. Però l’Oficina no es només un lloc per venir a buscar informació, sinó també per portar-ne. És un lloc en construcció, que creix de la mà del moviment agroecològic i pel decreixement de Catalunya.

La OFICINA RURBANA té diverses branques:

  • Al Centre de Documentació hi trobaràs llibres o revistes actualitzades per aprofundir en la teoria i en la pràctica.
  • A la Distri Rurbana s’hi venen samarretes, publicacions o material audiovisual d’agitació rural. Els diners de la venda es destinen integrement a l’autogestió dels col·lectius i les lluites que editen els materials.
  • La Finestra al Camp intercanvia contactes útils per repoblar el món rural i cultivar la ciutat, com ara llistats de projectes de repoblació rural, de lluita agroecològica, de cases buides… També inclou un Mural de Contactes i un Banc de mapes cartogràfics. Aquests llistats creixen en funció de les aportacions ¿Saps d’alguna casa buida? ¿Vols crear un grup?
  • Al Banc de Llavors practiquem l’intercanvi de llavors autòctones i/o ecològiques per preservar la biodiversitat local i cultivar-la. Així que si busques o ofereixes llavors, passa-t’hi.

L’OFICINA RURBANA obre tots els diumenges desde les 11:00h. En general, les eines estan pensades perque puguis utilitzar-les pel teu compte, però si tens dubtes o propostes, pregunta pels responsables.

Una part important de la informació que posa a circular es pot trobar també a www.autogestionate.net/recursosagroecologicos

 http://www.canmasdeu.net/pic/oficina-rurbana